Interview Puck van Roij

Naam: Puck van Roij
Bedrijf: Jack & Puck
Functie: Mede-eigenaar en -oprichter, tevens bedrijfsadviseur: ik adviseer ondernemers in het mkb.

Hoe lang ben jij al lid van het VICK?
Nog niet zo lang, minder dan 1 jaar.

Vertel eens…hoe ben je bij het VICK terechtgekomen?
Vorig jaar vond er een VICK LunchBOOST plaats bij restaurant Crijns te Bladel. Klaas Dijkhoff gaf toen een presentatie. Jack en ik waren daarbij aanwezig als introducé van Martijn Buijtels, directeur AMB en VICK-bestuurslid. Daarna zijn wij lid van het VICK geworden.

AMB is al jarenlang onze opdrachtgever en we zijn nog steeds een maandelijkse sparringpartner van Martijn op het gebied van ondernemerschap, keuzes maken, de juiste rol nemen als ondernemer etc.

Wat is voor jou de toegevoegde waarde van het VICK als ondernemersvereniging?
Het VICK bevalt mij goed, omdat het anders dan anders is. De kwaliteit van de VICK-events is vrij hoog: goede sprekers, mooie locaties, altijd iets anders: een ondernemer, locatie of expertise ‘in het zonnetje’ zetten. Tel daarbij het goede eten en drinken op en je hebt een ondernemersvereniging die professioneel met zijn leden omgaat.

Voor veel ondernemersverenigingen geldt dat ze weinig tijd besteden aan een goede voorbereiding en vaak te laat tot de conclusie komen dat ze nog ‘iets’ moeten organiseren. De events en activiteiten van het VICK zijn daarin compleet anders: deze zijn kwalitatief hoogwaardig en er is van tevoren over nagedacht.

Onze doelgroep is te vinden onder de leden van het VICK, mkb ondernemers uit de Kempen. Via het VICK houden we onszelf scherp op wie onze doelgroep is, waar ze zich mee bezighouden en wat ze belangrijk vinden. Wij willen in ons vak tunnelvisie voorkomen. Door ondernemers ook op deze manier te spreken, krijgen wij een zo compleet mogelijk beeld van onze doelgroep.

Kun je ons vertellen waarom jij als ondernemer doet wat je doet?
Jack & Puck zijn wij begonnen met als drijfveer dat we ondernemers weer gelukkig willen maken. Hiervoor was ik ook bedrijfsadviseur en merkte ik dat mijn doel bij het coachen van een ondernemer niet zozeer meer winst maken of bepaalde strategieën goed uitvoeren is, maar juist iemand weer gelukkig te maken. Om hun werkgeluk te hervinden, kloppen ondernemers bij ons aan en daar ligt dan ook mijn passie. Ondanks het feit dat hij/zij vaak een succesvol bedrijf runt waar geld verdiend wordt met een leuke club mensen, heeft de ondernemer zelf toch vaak het gevoel: ‘Is dit het nou? Hoe kom ik een stap verder?’ Ze voelen zich onmisbaar in de organisatie, waardoor ze op een gegeven moment opgebrand raken. Ze werken in hun bedrijf, in plaats van eráán. Het vuur, waar ze ooit mee begonnen zijn, dooft dan langzaam maar zeker.

Wij helpen ondernemers (opnieuw) te genieten van wat ze hebben opgebouwd. Zodat ze weer weten waarvoor ze het doen en de passie voor hun werk terugvinden. Wij ondersteunen hen hierbij door ze de juiste rol te laten pakken, de juiste structuur neer te laten zetten. Een stok achter de deur, maar ook een vertrouwenspersoon, waar ze altijd terecht kunnen.

Is de Coronacrisis van invloed op jouw bedrijf (geweest)? Zo ja, hoe ga/ging je hiermee om?
Niet echt, als de Coronacrisis al invloed had, was deze voor ons alleen maar positief. Ook omdat de Coronacrisis veel ondernemers waarvoor wij werken niet zozeer in negatieve zin raakte. Wij werken bijvoorbeeld niet voor retail of horeca. Het was voor onze klanten vooral een tijd om stil te staan bij wat ze aan het doen waren, of ze hetgeen dat ze deden nog wel leuk vonden voor de komende jaren. Het was een moment van reflectie waarbij ze keken waar ze in het leven, persoonlijk en zakelijk, stonden. Dat is voor velen ook het moment geweest waarop ze bij ons aanklopten. In die zin had de Coronacrisis een positieve invloed op ons bedrijf.

Wat is jouw toegevoegde waarde voor het VICK? Heb jij een expertise die je vrijblijvend zou willen delen met de leden van het VICK?
Met mijn expertise als bedrijfsadviseur voeg ik waarde toe aan het VICK. Ik geef ondernemers nieuw inzicht in het ondernemerschap en hun persoonlijk leiderschap. Een andere blik op wat ze elke dag doen, wat heel normaal geworden is, maar waar ze stiekem zelf al jaren tegenaan lopen.

Uiteraard is het niet nodig om ergens tegenaan te lopen om nóg succesvoller te ondernemen. Vaak weet je zelf al heel goed welke stappen je wilt zetten, maar heb je een stok achter de deur nodig om het écht te gaan doen. Ook die rol vervullen wij uiteraard graag!

Kortom: wij coachen ondernemers om zoveel mogelijk uit zichzelf en uit hun onderneming te halen. De VICK leden help ik graag de zaken op een andere manier te bekijken, met een frisse blik, een ander perspectief werpend op hun onderneming.

Wellicht maakt onze aanwezigheid bij de VICK-events het laagdrempeliger voor mede VICK leden om ons advies en/of hulp te vragen. Onze ervaring is dat ondernemers vaak het gevoel hebben dat ze onmisbaar zijn in hun bedrijf: als ze weggaan, stort alles in elkaar en niemand snapt wat hij/zij moet doen. Dat is eigenlijk nooit het geval. Toch blijft dat gevoel onmisbaar te zijn vaak hangen. Dat zien we bij veel ondernemers terug. Wat dan helpt, zijn vragen als: ‘Hoe zet ik mijn medewerkers in hun kracht?’, ‘Hoe zorg ik dat zij in de juiste rol in hun talenten komen?’ Vervolgens zorgen ze ervoor dat hun medewerkers beter in hun vel zitten, zodat ze op die manier de meeste waarde toevoegen aan de onderneming. Tegelijkertijd doen ze zelf als directeur/eigenaar een stapje terug.

Wij vinden het belangrijk dat wij plezier hebben in ons werk. Des te belangrijker vinden wij het dat andere ondernemers plezier hebben én houden in hun werk.

Naast je werk heb je ongetwijfeld ook hobby’s (of iets wat je graag doet) waar wij nog niets over weten. Welke zijn dat en waarom zijn dat jouw hobby’s? Wat trekt je erin aan?
Lekker eten en drinken, met vrienden erop uitgaan, op het terras zitten. Ik ben heel blij dat dat nu weer kan.

Het plannen van mijn bruiloft is op dit moment ook een soort hobby van me: van alles uitzoeken, locatie, jurk etc. Kortom, alles wat hierbij komt kijken, waarvan ik van tevoren niet had gedacht dat het zoveel zou zijn. We gaan trouwen in mei 2023. Omdat het nog even duurt voordat het zover is, is er weinig stress en dat maakt de voorbereidingen des te leuker.

Goede wijn drinken is ook een hobby. Mijn vriend heeft altijd bij Gall & Gall gewerkt. Hij is een echte wijnkenner en ik maak graag gebruik van zijn kennis bij deze hobby.

Als het even kan, boek ik citytrips en zonvakanties. Daar haal ik veel energie uit.

Ja, ik ben een echte levensgenieter!

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET VICK?

Wil je weten wanneer wij jou als Kempisch ondernemer uitdagen om je horizon te verbreden? Wanneer wij jouw expertise nodig hebben om inzicht te krijgen? Wanneer je mensen leert kennen die jij interessant vindt, en die ook interesse hebben in jou? Wanneer jij ongegeneerd achterover kunt leunen en ontspant bij een heerlijk diner en interessant onderwerp? Laat je aangenaam verrassen door het VICK nieuws!

Nieuws voor ondernemers door ondernemers, met o.a.:
– Wie is het VICK? Leden stellen zich voor en delen waardevolle informatie;
– Wat doet het VICK? Een overzicht van onze bijeenkomsten en evenementen;
– Wat vindt het VICK belangrijk? Wij onderzoeken de belangrijkste thema’s op ondernemersgebied en delen actuele informatie.
Ontdek het VICK en ontmoet interessante ondernemers in een ontspannen setting.

VICK NIEUWS

  OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET VICK?

  Wil je weten wanneer wij jou als Kempisch ondernemer uitdagen om je horizon te verbreden? Wanneer wij jouw expertise nodig hebben om inzicht te krijgen? Wanneer je mensen leert kennen die jij interessant vindt, en die ook interesse hebben in jou? Wanneer jij ongegeneerd achterover kunt leunen en ontspant bij een heerlijk diner en interessant onderwerp? Laat je aangenaam verrassen door het VICK nieuws!

  Nieuws voor ondernemers door ondernemers, met o.a.:

  –    Wie is het VICK? Leden stellen zich voor en delen waardevolle informatie;

  –    Wat doet het VICK? Een overzicht van onze bijeenkomsten en evenementen;

  –    Wat vindt het VICK belangrijk? Wij onderzoeken de belangrijkste thema’s op ondernemersgebied en delen actuele informatie.

  Ontdek het VICK en ontmoet interessante ondernemers in een ontspannen setting.

  VICK NIEUWS