Interview Marieke Versmissen

Naam: Marieke Versmissen

Bedrijf: OAK Schoenen Bergeijk en Hapert

Functie:
eigenaar met o.a. de volgende verantwoordelijkheden: 7 man personeel, inkoop/verkoop en het volgen van nieuwe ontwikkelingen.

Hoe lang ben jij al lid van het VICK?
Nog maar net, dus een kersvers lid.

Vertel eens…hoe ben je bij het VICK terechtgekomen?

Al zoekende online via Google naar een netwerk dat breder georiënteerd was dan alleen Bergeijk, omdat ik me niet alleen daarop wilde focussen. Het VICK is een brede groep, daarom heb ik gekozen voor het VICK. Ook omdat ik van mening ben dat ik als jonge ondernemer daar veel contacten leg, waarvan ik iets leer. Mijn verwachting is dat het VICK actief is in het organiseren van interessante events. Ik ga er open in, maar ik denk dat het een dermate brede groep is, zodat ik er altijd wel iets voor mezelf als ondernemer uithaal. De VICK Expertisebijeenkomst ‘Bedrijfsfinanciering’ zag ik laatst online voorbijkomen. Het is dat ik hiervoor verhinderd was, anders was ik daar zeker naartoe gegaan.

Via Google zocht ik naar netwerken in de Kempen en Eindhoven, en deed ik doelgericht onderzoek. Toen ik de website van het VICK tegenkwam en keek wie de leden waren en wat er georganiseerd werd, vond ik het VICK het beste bij mij passen.

Wat is voor jou de toegevoegde waarde van het VICK als ondernemersvereniging?
De openheid en duidelijkheid. Als startende ondernemer vind ik het belangrijk dat het VICK toegankelijk is. Ik wil graag het gemoedelijke voelen, maar ook de diepgang en dat ik er tegelijkertijd iets van opsteek. Het VICK is niet alleen maar gezellige bijeenkomsten met een hapje en drankje. Dat doe ik liever met mijn vrienden. Voor mij is een ondernemersvereniging zoals het VICK iets zakelijks en verder ben ik zuinig op mijn vrije tijd.

Kun je ons vertellen waarom jij als ondernemer doet wat je doet?
Voor mijn werk heb ik veel passie en ik doe het met alle liefde en plezier. Ik probeer nu wel mijn ‘piketpaaltjes’ te slaan. In mijn hoofd ben ik altijd bezig met mijn bedrijf. Mijn werk is ook absoluut mijn hobby en een groot deel van mijn leven. Alle tijd die ik heb, stop ik in de zaak. Naast mijn 2 zoons is OAK Schoenen een zakelijk kindje van me.

Grotendeels doe ik als ondernemer wat ik doe uit passie voor mijn vak. Ik vind het heel leuk om mensen te trainen en te coachen. Zeker ook op de werkvloer. Daarnaast wil ik klanten met een goed gevoel de deur uit laten gaan, met een goed product. Een product dat goed is voor mens, dier en milieu. Wij zijn niet zomaar een schoenenwinkel waar je sneakers koopt. Wat wij verkopen, daar is echt over nagedacht. Ik wil het verschil maken ten opzichte van andere schoenenzaken. In OAK Schoenen zit daarom meer diepgang. Het is meer dan alleen maar een leuke schoenenwinkel. Het is een beleving. De verkopers in onze schoenenzaken staan daar met trots en passie, en zijn blij met wat ze doen. Dit brengen zij ook over op onze klanten en zorgen ervoor dat ze met een blij en gelukkig gevoel onze winkel verlaten. Onze verkopers geven de klanten het gevoel dat ze iets moois en goeds hebben gekocht, en dat ze er vervolgens heerlijk op lopen.

Hoe zorg je ervoor dat de beleving van jouw klanten in jullie winkels optimaal is?
Fysiek vind ik het heel belangrijk dat het een prettige omgeving is. Dat onze klanten er graag komen en dat het er mooi uitziet. Dat je ziet dat er echt moeite is gedaan: qua product, maar ook hoe de winkel eruitziet. Daarnaast vertellen onze verkopers de klanten iets meer over het product dat ze kopen. Het gaat daarbij om de boodschap achter het product en de duurzaamheid ervan. De duurzaamheid van een product bepaalt soms ook de hogere verkoopprijs. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de arbeidsomstandigheden en een eerlijker loon voor het werk dat verricht is om het product in kwestie te maken. Die achterliggende gedachte geven we mee aan de klant, zodat ze met een goed gevoel de deur uitgaan.

Is de Coronacrisis van invloed op jouw bedrijf (geweest)? Zo ja, hoe ga/ging je hiermee om?
Ja, onze zaak was maanden dicht. Desondanks werkte ik fulltime door. Het bestaande concept ‘winkelen’ gooide ik volledig om. Ik bedacht een andere strategie om van mijn goederen af te komen, want om de paar maanden ontving ik weer een nieuwe collectie om te verkopen. Aangezien ik pas 3 jaar ondernam, waarvan 2 jaar tijdens de coronacrisis, had ik tijdens de lockdown een andere strategie van ondernemen nodig. In het begin schiet je in de overlevingsstand, want je weet dat er honderden schoenen aankomen, die betaald moeten worden. Je gaat dan iets bedenken om toch van je ‘handel’ af te komen. Ik had het geluk dat ik in mijn eerste jaar van ondernemen veel energie en tijd had gestoken in het onlineverhaal. Dat heeft gelukkig zijn vruchten afgeworpen.

Daarnaast ben ik het totaal niet eens over hoe de overheid met ondernemers is omgegaan tijdens de verplichte lockdowns. Ze keken niet naar voorraadbedrijven en al helemaal niet naar startende bedrijven, die grote investeringen hadden gedaan. Daarom heeft OAK Schoenen geen omzetverliezen gedraaid, maar dat was zeker geen vrijwillige keuze. Als ik voor de andere oplossing had gekozen, dan had OAK Schoenen niet meer bestaan. Het is jammer dat het kabinet hierover niet goed heeft nagedacht, tegelijkertijd heeft het mij ook de kracht gegeven om volledig mijn strategie om te gooien en toch door te gaan.

Online? Vertel eens, hoe deed je dat dan?
De webshop draaide online gewoon door en daarnaast gebruikte ik social media om mijn klantenkring te bereiken. We waren elke dag aanwezig in onze winkel, en om nog meer bij de mensen in de huiskamer te komen, organiseerden we ludieke acties. Zoals online bingo’s waarvoor mensen een kaartje kochten. Puur om het, ondanks alles, toch een gezellige tijd te laten zijn. Ondertussen kregen we meer naamsbekendheid, doordat mensen ons op hun tijdlijn via social media voorbij zagen komen. Zo lieten we onze klanten weten dat we aan de gang bleven. Er zijn niet veel schoenenzaken die social media op deze manier hanteren. Wij waren elke dag live aanwezig en zonden filmpjes uit via social media. We namen tijdens de lockdown de klanten virtueel de winkel in. Dit creëerde bij veel van onze klanten een hoge loyaliteit, omdat we, ondanks de lockdown, toch nog de moeite namen om hen schoenen te verkopen.

Tijdens de lockdown had ik 1 vaste medewerker. In die tijd kreeg ik de kans om met een oud-ondernemer te kijken naar mijn bedrijf en doelen. Na het eerste coronajaar was ik een beetje verstijfd. Ik keek naar andere ondernemers en die werden bang. Toen dacht ik dat ik ook bang moest worden en heb ik gesproken met deze oud-ondernemer. Samen met haar heb ik mijn bedrijf ‘door de mangel gehaald’ en toen zei ze: ‘Wat is je doel?’. Eigenlijk had ik vanaf mijn start als zelfstandig ondernemer het doel om 10 OAK schoenenzaken te hebben na 5 jaar ondernemen. Ik geloof in het ‘shop in shop’-concept: een kleinschalige winkel met de kracht van samenwerken. Plus mijn webshop groeit iedere keer 20% als er een nieuw filiaal opent. Daarnaast versterken mijn social mediakanalen mijn webshop enorm. Aanvankelijk dacht ik dat ik door de coronacrisis niet verder kwam met de doelen voor mijn bedrijf. De oud-ondernemer heeft mij toen duidelijk gemaakt dat het niet zover hoefde te komen. Ik hoefde mij niet te laten leiden door wat er in de wereld gebeurde, ik mocht mijn doelen nastreven. Dat heeft mij zeker geholpen om stappen te durven zetten. Op dit moment zit ik nog een beetje in de ontwikkel-/onderzoeksfase: moet het een franchise worden of een filialenbedrijf? Dit alles met het oog op mijn doel dat OAK Schoenen meer een ‘brand’ wordt. Graag laat me hierover adviseren door VICK-leden die hiermee reeds ervaring hebben.

Uiteindelijk heb ik het aangedurfd om tijdens de coronacrisis een tweede filiaal van OAK Schoenen neer te zetten. Het was sowieso belangrijk om OAK Schoenen te laten groeien. De officiële opening van OAK Schoenen in Hapert vindt plaats op vrijdagavond 11 maart a.s. (zie bijlage). Ons schoenenseizoen start half maart, dan hebben we de allermooiste spullen en de grootste voorraad. Daarom wil ik op die vrijdagavond een groot openingsfeest houden. De VICK-leden zijn hiervoor van harte uitgenodigd.

Hoe heb je jouw personeelslid tijdens de lockdown aan het werk gehouden?
Ik vind het heel belangrijk dat iedereen in zijn eigen kracht staat. Dederique was op dat moment bezig met haar gezin met jonge kinderen. Ik heb nagedacht hoe ik voor de door corona ontstane situatie een oplossing had. Zelf heb ik een bloedhekel aan administratie en zij vindt dit juist leuk. Tijdens de coronacrisis heeft zij dan ook de volledige administratie van OAK Schoenen op zich genomen. Dit doet ze nu nog steeds. Daarnaast volg ik op dit moment trainingen op het gebied van finance, omdat ik vind dat ik mezelf op dat gebied verder moet ontwikkelen. Ik ben overgestapt naar een andere accountant. Deze voert niet alleen de verplichte werkzaamheden uit, maar adviseert mij ook in de bedrijfsvoering. Dat advies wil ik graag goed begrijpen, vandaar dat ik bovengenoemde trainingen volg.

Wat is jouw toegevoegde waarde voor het VICK? Heb jij een expertise die je vrijblijvend zou willen delen met de leden van het VICK?
Jazeker, social media is echt mijn kracht achter het bedrijf. Zonder de zichtbaarheid op social media had OAK Schoenen niet meer bestaan. Privé doe ik niets met social media, maar als bedrijf ben ik er gemiddeld 3 uur per dag mee bezig. Ik adviseer het VICK graag over de doelgerichte inzet van social media en de inkoop van duurzame producten met een maatschappelijke boodschap.

Naast je werk heb je ongetwijfeld ook hobby’s (of iets wat je graag doet) waar wij nog niets over weten. Welke zijn dat en waarom zijn dat jouw hobby’s? Wat trekt je erin aan?
Ik heb meerdere hobby’s. Ik lees veel. Dat heeft ook met mijn levensstijl te maken. Ik ontwikkel me graag, lees veel en heb ook geen t.v. thuis. Ik luister graag muziek. Omdat hetgeen ik doe soms veel en explosief is, zoek ik thuis juist de rust op door te lezen en muziek te luisteren. Iedere ochtend, als ik opsta, doe ik yoga en mediteer ik. Hier sta ik 1 uur eerder voor op. Gelukkig heb ik de mazzel dat de winkel pas om 9.30 uur opengaat. Een paar keer per week loop ik hard om fit te blijven en in de natuur te zijn. Daarnaast is paardrijden ook een grote hobby van me. Ik ben een echte bosruiter en beleef daar veel plezier aan. Even 1 zijn met de natuur en mijn rust pakken. Daarna kan ik weer vol focus aan het werk. Het is daarom belangrijk dat ik op tijd mijn ontspanning pak.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET VICK?

Wil je weten wanneer wij jou als Kempisch ondernemer uitdagen om je horizon te verbreden? Wanneer wij jouw expertise nodig hebben om inzicht te krijgen? Wanneer je mensen leert kennen die jij interessant vindt, en die ook interesse hebben in jou? Wanneer jij ongegeneerd achterover kunt leunen en ontspant bij een heerlijk diner en interessant onderwerp? Laat je aangenaam verrassen door het VICK nieuws!

Nieuws voor ondernemers door ondernemers, met o.a.:
– Wie is het VICK? Leden stellen zich voor en delen waardevolle informatie;
– Wat doet het VICK? Een overzicht van onze bijeenkomsten en evenementen;
– Wat vindt het VICK belangrijk? Wij onderzoeken de belangrijkste thema’s op ondernemersgebied en delen actuele informatie.
Ontdek het VICK en ontmoet interessante ondernemers in een ontspannen setting.

VICK NIEUWS

  OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET VICK?

  Wil je weten wanneer wij jou als Kempisch ondernemer uitdagen om je horizon te verbreden? Wanneer wij jouw expertise nodig hebben om inzicht te krijgen? Wanneer je mensen leert kennen die jij interessant vindt, en die ook interesse hebben in jou? Wanneer jij ongegeneerd achterover kunt leunen en ontspant bij een heerlijk diner en interessant onderwerp? Laat je aangenaam verrassen door het VICK nieuws!

  Nieuws voor ondernemers door ondernemers, met o.a.:

  –    Wie is het VICK? Leden stellen zich voor en delen waardevolle informatie;

  –    Wat doet het VICK? Een overzicht van onze bijeenkomsten en evenementen;

  –    Wat vindt het VICK belangrijk? Wij onderzoeken de belangrijkste thema’s op ondernemersgebied en delen actuele informatie.

  Ontdek het VICK en ontmoet interessante ondernemers in een ontspannen setting.

  VICK NIEUWS